Продукти (за 25 средно-големи мъфина)
125 гр. масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
50 гр. какао на прах - натурално
1 бакпулвер
1 бурканче сладко от малини
Приготвяне
Мекото масло се разбива първо на ниска степен, след това на по-силна до получаване на кремообразна бяла консистенция (трябва да поеме достатъчно въздух). Добавяме захарта и продължаваме разбиването още минута-две. След това добавяме яйцата едно по едно. Накрая добавяме прясното мляко - то трябва да е топло, но не горещо. Разбиваме добре, докато всички съставки се смесят. Пресяваме брашното, бакпулвера и какаото и прибавяме към течната смес. Разбъркваме леко с тел, толкова, колкото е нужно, за да се смесят съставките. Накрая добавяме и малиновото сладко и разбъркваме леко. Печем на 175 градуса около 15 минути. Докато са горещи, заради сладкото, са много меки, затова можете да си помислите, че са недопечени, но като изстинат стават нормално меки.
На тази снимка искам да ви покажа порестата структура на мъфина. Не си мислете, че тя се получава единствено и само от бакпулвера. Няколко неща влияята на пухкавостта на кексчетата:
1. Добре разбитото масло - то поема въздух в себе си и създава усещане за лекота
2. Слабото разбъркване на брашното - колкото повече се бърка брашното, толкова повече се активират глутеновите нишки и сплескват мъфина
3. Бакпулвера
4. Печенето на слаба фурна - не превишавайте температурата от 180 градуса и не отваряйте фурната, докато капачетата отгоре не започнат да се разпукват.
4 коментара:
Здравей, Вики. Позволих си да изпратя приятелското предизвикателство към теб, защото много ме впечатлиха кулинарните ти произведения. Повече информация уто тук: http://kulinarnirazmisli.blogspot.com/2013/08/blog-post.html
Хубава вечер
От днес нататък тази рецепта ми е абсолютен фаворит. Благодаря Ви Вики! Подариха ни две бурканчета със сладко от малини, но си стояха така дълго време и реших да опитам сладкиш, ама да е лесен. Такъв се оказаха тези мъфини - с малко и "редовни" съставки. Спазих всички съвети и се оказахте права - когато изстинаха, станаха нормални :)
Валя
Благодаря ти, Валя :)
Уникална рецепта! Аз го направих със сладко от вишни, защото такова имах, но стана просто невероятно! Много благодаря! :)
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!