понеделник, 13 август 2012 г.

Домашен малинов ликьор


Лятото е сезонът, в който се подготвяме за зимата - сладка, туршийки, компоти, лютенчки, мезета за студените зимни вечери, всякакви удобства, за да можем да прекараме една тиха (тиха, тиха, колко да е тиха) и уютна вечер край камината (парното, по-вероятно). Да де, ама към това мезе върви и напитка. И понеже аз лично обичам сладките скоросмъртници, си приготвих едно ликьорче, ей тъй на, да ти стопля душата и пръстите на краката (страдам от студени крака :)))). Да ви кажа, действа си направо като гинко-билоба, ама донякъде с обратен ефект - стопля ти крайниците, ама после забравяш къде точно си си оставил главата :)

Всъщност ликьорът представлява смес от захар, плод и водка, качествена по възможност, може да се използва и чист спирт, но на мен хич не ми се рискува. Разликата е първо в цената, второ в аромата и качеството. Знаеш какво си сложил, не се притесняваш от разни там опасни етили и пр. неща. Трябва мъничко търпение и това е.
Рецептата съм взела от една книжка - "Домашни сладка и конфитюри" или нещо подобно, не си спомням точно заглавието. Свекърва ми я къта на вилата, далеч от детски ръчички, древно издание ми се струва. Ето какво ви е нужно за около литър ликьор:

500 гр. малини
500 гр. захар
250 мл. вода
500 мл. водка

Захарта и водата ги кипваме заедно и още горещи изливаме върху измитите малини. Прехвърляме течността в бутилка, затваряме добре и оставяме между 6 и 8 дни на слънце. Първоначално се притеснявах какво ще се получи, че ще кипне, ще вкисне и пр., но това не се случи. При отварянето на бутилката след 8 дни се чу едно изсъскване, течността все едно е леко газирана. След като се изчака подобаващото време, прецеждаме през фино сито, за да махнем досадните семки и смесваме с водката. Готово е за консумация - мента, лимон, лед за топлите дни, на стайна температура - за топлите. А може да се сложи и в сладкишче.

Авторът предупреждава - консумирайте с мярка!

19 коментара:

The witch каза...

Прекрасно предложение. Освен това е много лесно за изпълнение. Имам следните питанки:
1. В какви бутилки/капачки/ се сипва ликьора?
2. Колко мл излиза?
3. В хладилник ли трябва да се държи шишето, ако не се консумира веднага, а зимата?

The witch каза...

4. Може ли да се използва друг вид алкохол? Например домашна ракия?

Вики каза...

Привет :)
Ето как съм процедирала аз:
1.Захарният сироп с малините, а след това и самият ликьор съм слагала в стъклена бутилка с винтова капачка;
2. Излязоха ми около 800 мл. течност - не съм мерила със сигурност, но не напълних литрова бутилка догоре, но сложих и 100 мл. по-малко водка
3. Шишето се държи на сухо и хладно място, не е задължително да е в хладилник. Понеже правя за първи път, не мога да твърдя на 100% колко му е голяма трайността, но в книгата нямаше допълнителни уточнения, така че би трябвало да си е ОК до зимата :)
4. В рецептата пишеше, че може да се използва ракия, но трябва да е без мирис, каквото и да значи това, защото аз с ракийте не се разбирам :)

Дано съм ти била от помощ, поздрави!

traiana каза...

Изглежда чудесно! Не съм много по алкохола, но щом е с плодове, може:)

Мъх каза...

Много готино предложение и чудни снимки. За съжаление малините финишираха у дома и ще го оставя за догодина;)
Хубава седмица!

Вики каза...

Благодаря, Траяна :) Аз също рядко пия алкохол, но не можах да се сдържа да не опитам този :)Скоро смятам да представя няколко интересни идеи как да се употребява извън чашата :)
Поздрав и весел ден

Вики каза...

Благодаря, Мъх :) Този се прави с най-различни плодове, просто периодът на престой в захарта варира от седмица до месец. Но определено е много по-различно от това, което съм опитвала купешко :)
Весела седмица и на теб :)

Ани каза...

Аууу, много те обичам, тъкмо се гласях да издирвам как се прави домашен ликьор. Аз направих една мързелива проба, без да варя малините и захарта и ако ми се получи нещо ще споделя. Но още утре ще пробвам и тази рецепта, поне да съм сигурна , че поне един ликьор ще имам със сигурност :)

Вики каза...

Ани, и аз те обичам нали знаеш :)
В този кипваш само водата със захарта, за да стане висока температурата :)Очаквай скоро - ликоьр от кафе :)
Целувки

Rosi Yordanova каза...

Поздравления за рецептата, невероятна идея! Задължително ще изпробвам това вълшебство :) Поздрави...

Вики каза...

Благодаря ти, Роси! Благодарение на милия ти коментар, открих твоето вкусно местенце :) Опитай, задължително. Става и за десерти и за пиене :)

tillia каза...

В моята младост нямаше готови подобни питиета и си ги приготвяхме сами, с домашна ракия и съответния плод - "Малиновка"; "Вишновка"; "Ореховка"; "Асорти". Отдавна не съм правила и се радвам на рецептата ти, защото ме подсети за тях!
Поздрави и хубав ден!

Вики каза...

"Вишновката" тази година е готова, отлежава :) Хубаво е човек да се върне в спомените си, ама тогава не ни даваха да ги пием, а сега :)

Анонимен каза...

zdraveite!iskam da pitam siropa s malinite li se slaga v butilki,ili samo siropa???blagodarq

Вики каза...

Здравейте,
първоначално, при престоя, сиропът стои с малините.
След това го прецеждате, добавяте алкохола, а малините изхвърляте.
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

mnogo Vi blagodarq za otgovora!!!shte si go prigotvq sus sigurnost!!priqtna vecher!! :)

Вики каза...

Весели празници!

камини цени каза...

Много обичам малини, може би са ми едни от любимите плодове. Толкова сладки, мака ри изключително чувствителни, набереш ли малко е добре веднага да ги хапнеш или направиш на нещо, понеже омекват и бързо се развалят.Много ви благодаря за тази рецепта, радвам се че ни пишете и дано и за в бъдеще ни давате полезни съвета какво да готвим.Този ликъор непременно ще го опитам, тъкмо малините на вилата ми са започнали да червенеят.

Вики каза...

Много ви благодаря за милите думи! И аз се стягам да повторя тази година и да обзаведа статията с нови снимки :) Хубав и усмихнат ден ви пожелавам!
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena