понеделник, 11 февруари 2013 г.

Лешникови бисквити с бял шоколад

Чудя се как да започна днес. Всъщност, рецептата, която трябваше да ви представя, беше за напукани шоколадови сладки, наречени още печен шоколадов трюфел.

Когато за първи път прочетох за тези сладки в книгата на Давид Лебовиц "Ready for Dessert", не можах да си ги избия от главата дълго време, докато се сдобия с капчица свободно време да ги направя. Ами, удивителни са! За съжаление една читава снимка не се получи на автентичната рецепта, че нещо не ме бива да снимам на тъмно и без статив :)))

Като категоричен експериментатор, рядко повтарям една и съща рецепта , но тези и в двата им варианта (бял и черен) влизат в секция "любими". Реших да опитам да ги направя с бял шоколад, ясно съзнавайки, че резултатът на външен вид няма да има нищо общо с тези от оригиналната рецепта, поради специфичните свойства на белия шоколад - с много ниско съдържание на какаово масло. И този път се справих със снимките:

Днес ще ви представя рецептата и на двата варианта. Има огромна разлика във вида им, в зависимост от това какъв шоколад се използва. Когато са направени с тъмен шоколад (60%), сладките имат точно вид на сладки, а не на бисквитки. Имат овална форма и отгоре са напукани, докато тези с бял шоколад стават плоски.


Когато преди две години прохождах в декорацията със захарно тесто, цялата ми мисъл беше насочена към това да намеря най-вкусните бисквити, които стават за декориране. Е, сега, по-късно, с уврял мозък, се чудя - защо е да разваляш вкуса на една бисквита с огромни количества захар? Сега просто търся вкусни сладки, които да допълват кафето, колкото и грозни да са на външен вид!

Продукти

Те са едни и същи за двата варианта, за които говорех досега, с уточнението, че черният шоколад трябва да е между 50% и 60%, не по-малко.

225 гр. шоколад (бял или черен)
45 гр. несолено масло
1 и 1/2 с.л. ликьор (аз не сложих, защото нямам)
125 гр. сурови лешници (оригиналната рецепта е с печени несолени бадеми)
70 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
2 големи яйца на стайна температура
65 гр. кристална захар
Кристална и пудра захар за овалване 


Съветвам ви да следвате точно рецептата, особено, когато правите сладките с черен шоколад. 

Разтопете маслото и шоколада на водна баня. Ако шоколадът е на блокчета, нарежете го на ситно, за да се стопи по-бързо и да не достига висока температура. Прибавете ликьора, ако слагате.

В блендер смелете заедно брашното, лешниците, бакпулвера и солта, докато получите фино брашно. 

Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Първо се разбиват яйцата, след като се сгъстят, се прибавя захарта. Към тази гъста смес прибавяме разтопения шоколад и разбиваме, докато съставките се смесят добре. След това със шпатула разбъркваме хубаво сухите съставки. Оставяме в хладилника за час-два да стегне сместа.

Загряваме фурната на 160 градуса (за черен шоколад) или на 180 градуса за бял. От стегналата смес оформяме топчета, около 3 см. големи, които овалваме последователно в кристална захар и в пудра захар. Сместа от черен шоколад е твърда и гъста, докато тази от бял - по-лепкава. Печем 10-12 минути. Сладките с черен шоколад трябва да са стегнали отстрани, разпукани в средата, но още меки. Сладките с бял шоколад се разливат много (редете ги в тава на голямо разстояние една от друга, останалото дръжте в хладилника). Готови са, когато се зачервят по краищата.

Използвайте задължително хартия за печене.


Да ви е сладко, влюбено и щастливо :)



4 коментара:

Bety каза...

Вики, и на теб да ти е влюбено и усмихнато!
Чудни, ароматни бисквитки си направила!

Вики каза...

Благодаря ти Бети!
Пожелавам ти весел и щастлив празник утре

Bety каза...

Не знаех на коя публикация да ти честитя годинката на блога ти!
Избрах най-прясната, въпреки, че тортата, която си показала в БГ мама е чудесна!
Вики, поздравявам те и ти желая здраве, обич, без тях никой не може да твори и вдъхновение!
Прегръдки и много нови почитатели!

Вики каза...

Бети, не мога да ти опиша колко мило ми стана от твоя коментар!
Пожелавам ти обичта и здравето да са владетели в твоя дом!
Поздрави от мен
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena