понеделник, 10 март 2014 г.

Торта с маскарпоне, кокос и бял шоколад, слой от ягодов мус и ганаш, а по-накратко "Мрън" торта

Всичките ми мъже са родени на емблематични дати - големият ми син е на първия учебен ден, малкият - на Йоан Кръстител, а съпругът ми кога, кога? Ами какво по-подходящо от 8 март?
Та така, на 8 март за мен не е женски празник, а мъжки. Но не се оплаквам, предпочитам да се чувствам жена през останалите 364 дни в годината, а не само в един ден, така че, лични драми тук няма.

Драмата ми беше друга - какво? Мъжът ми не заслужава каква да е торта, а Т-О-Р-Т-А-та! И, представете си какъв ужас беше за мен, когато вдъхновението изведнъж се изпари. Ами, изчезна, няма го - нито под масата, нито под възглавницата, нито в офиса, дори подходящи ключови думи в гугъл не помогнаха да го намеря.

Денят е сряда, аз нямам идея. Четвъртък - идея - йок. Петък - кино и проблясъци. Събота сутринта установявам, че дълго кътаното ми манго (седмица, за да узрее добре) се намира с децата при баба им и проблясъкът изчезна. Взех се в ръце аз и започнах да мисля на френски. Много ми помага. В основата на френското сладкарство е съчетанието на текстури и вкусове, така че на финал да се получи една хармония, която да ти носи наслада с всяка хапчица.

Ето така изглежда тортата отвън. И сега е моментът за едно лирично отклонение, а именно, че кулинарен блогър си е жива диагноза! Защо ли? Ами защото това е мини торта номер 2. Т.е. имаше една голяма, която тържествено се изяде на връх празника, а тази сглобих с останалите ми продукти, защото точно тази торта има нужда от разрез, за да се види именно как е подредена отвътре и по-ясно да си представите експлозията от кеф за небцето :))) Мммм, да, луда работа. Луда, луда, ама блогърска, това е.

Рецептата ми е записана на лист в смесица от френски, английски и български, защото, когато вдъхновението те прасне по главата, нямаш много време да мислиш на какъв език точно пишеш, важното е после да си разбереш писанията :))))

Започвам с кратичко описание на съдържанието. Основата е от фино маслено тесто, пълнежът е от маскарпоне с бял шоколад и кокос, в центъра има слой шоколадов блат, а върху него - фин ягодов мус. Залях с плътен слой ганаш и украсих.



Няма какво да си говорим, голяма врътня е. Но си заслужава и се надявам с рецептите, които показвам, да накарам повече хора да започнат да възприемат десерта като празник само по себе си, а не просто като финал на една вечеря. Няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че си дал от себе си всичко, за да успееш да накараш някого да се почувства специален. Дори и чрез храната това е повече от възможно.

Започваме с основата и действаме нататък:

Бисквитена основа

130 гр. масло
70 гр. захар
250 гр. брашно
1 яйце

Разбиваме маслото със захарта на пухкав крем и към тях прибавяме яйцето. Разбиваме хубаво, докато яйцето напълно се усвои. Накрая прибавяме брашното и замесваме тесто. Месим, колкото тестото да се събере на топка, не повече. Увиваме в свежо фолио и прибираме в хладилника.

След час престой, вадим тестото, разточваме върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 3-5 мм. Изрязваме кръг с диаметъра на тортата, набождаме с вилица на няколко места, за да не се надува и печем на 180 гр., докато покафенеят леко страните на голямата бисквита. Ако я препечете, тортата трудно ще се реже.

След това приготвяме 

Ягодов мус

400 гр. пресни ягоди
100 мл. течна животинска сметана
20 гр. царевично нишесте
2 цели яйца
4 жълтъка
80 гр. кристална захар
1 п. желатин (винаги ползвам на Йоткер)
100 гр. масло

Кратко отклонение за понятието мус. Хората използват думата мус под път и над път, но той си има една особена специфика - мусът има въздушна структура, с балончета въздух и най-често се приготвя с доста яйца - заедно или отделно жълтъци и белтъци. В случая това, което различава ягодовия мус от обикновеното желе, е именно този въздушен вид и вкус, които се получават от наличието на многото яйца в него.

От тази доза се получава доста голямо количество, спокойно можете да приготвите половината доза, но остатъците свършват мълниеносно, така че спокойно, няма да остане :)))

Ягодите измиваме, почистваме от дръжките и пасираме.
Яйцата, жълтъците, нишестето и захарта разбиваме с тел докато премахнем всички бучки.
Загряваме леко сметаната на тих огън и прибавяме към разбитите яйца. Връщаме на котлона и разбиваме непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява. Това разбиване има две функции - първо, логично, не загаря и второ - вкарваме въздух в муса и това ще даде тази въздушност, която търсим.
След като сместа се сгъсти, сваляме от огъня, прибавяме маслото, нарязано на дребни кубчета и бъркаме, докато се усвои до край. На финала прибавяме пасираните ягоди и желатина. 
Аз прибавих и мъничко червена сладкарска боя, за повече контраст на цветовете. 

Докато изстива, разбърквайте на няколко пъти.

Пресипете в силиконова формичка - каквато имате подръка и оставете в хладилника да стяга.

Шоколадов блат

1 яйце
100 гр. захар
60 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
30 гр. какао
50 мл. бътърмилк
20 мл. олио

Сухите съставки смесваме заедно.
Разбиваме яйцето със захарта. Към тях прибавяме сухите съставки, бътърмилк-а и олиото. Разбъркваме до хомогенност. Печем в правоъгълна тава на 180 градуса. 

След като изстине, изрязваме кръг с диаметър два пъти по-малък от диаметъра на бисквитата.


Крем Маскарпоне с бял шоколад и кокос

200 мл. течна животинска сметана
600 мл. прясно мляко
4 яйца
40 гр. царевично нишесте
400 гр. бял шоколад
100 гр. масло
50 гр. кокосови стърготини
500 гр. маскарпоне
200 гр. течна сметана (използвах подсладена)

Сложете на тих огън да се загряват млякото и 200 мл. от сметаната. През това време разбиваме хубаво яйцата, нишестето и захарта (ако използвате неподсладена сметана, сложете около 50 гр. захар). Когато млечната смес се загрее, но не кипи, прибавяме по малко към яйцата. Връщаме след това всичко на котлона и бъркаме непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Свалете от огъня и прибавете натрошения на парченца бял шоколад, маслото и кокосовите стърготини. Оставете да изстива.

Отделно разбийте другите 200 мл. сметана. 

Към изстиналия млечен крем прибавете маскарпонето и разбийте, докато се смесят добре. Към всичко това прибавете най-накрая разбитата сметана. Използвах подсладена сметана, растителна, защото тя се разбива до по-твърдо и така избегнах желатина. Ако искате с животинска, аз бих се застраховала с 5 гр. желатин, защото тортата е без почти никакъв блат и нищичко не я държи, освен стабилността на крема.


Идва ред на сглобяването.

На дъното на регулиращ се ринг за торта поставете изпечения бисквитен блат. 
Нарежете ягоди по дължина, като изрязвате долната им част (откъм дръжката), така че да са равни и да не падат. Подредете ги по цялата обиколка на ринга, като се стремите да са плътно една до друга и със сравнително еднаква височина. 

Поставете част от маскарпоне крема на дъното на тортата. В центъра, върху крема, поставете шоколадовия блат, сиропирайте съвсем леко и отгоре поставете вече стегналия ягодов мус, като внимателно го освободите от формичката. 

Запълнете отстрани и отгоре с останалия маскарпоне крем и изравнете. 

Залейте с изстинал ганаш от 200 мл. сметана и 200 гр. черен шоколад. Изравнете и сложете в хладилника за няколко часа. 

За да извадите тортата от ринга, внимателно прекарайте топъл нож между стените на ринга и тортата, като внимавате да не отлепите ягодите от тортата. 

Това е от мен :) Ако не ви се е завил свят от толкова инструкции, ще се радвам на вашите отзиви :)))

45 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Отзивът ми е: прекрасна е, мечтая си да опитам нещо такова, но още нямам смелост да се пробвам сама с направата. :)
Вики, браво, наистина много го обичаш този твой мъж. Да ти е жив и здрав и всички вие покрай него. Ех, любов... :)
Поздрави и хубав ден!

Албена Павлова каза...

Честито на рожденика, Вики! Прекрасна и много интересна торта си му подарила!
Очарована съм от вида ѝ, а съ сигурност и вкусът е страхотен! Поздравления!

Dani каза...

Рожденикът наистина е с главна буква!
Да ти е жив и здрав и много красиви торти да му направиш!
Тортата ти наистина е на няколко езика :)
Като гледам вие доста сте прегрешили в сравнение с мен по количество бял шоколад!
Да се успокоя :)
Прекрасна е станала, Вики!
Сняг не сняг навън пожелавам ти много усмивки!

Kайти каза...

Вики, Вики ....на мен шапки не ми останаха за сваляне, ти за отзиви ми говориш. Колкото до блогърстването - луда работа е наистина. Едно - да снимаш, друго да го напишеш интересно, трето и кулинарията да е на ниво. Ти с твоите десерти успяваш с микса. А сега ако ти се зачервиха ушетата от милите ми ( и искрени )думи да призная, че нищо от твоите рецепти няма и опитам(не защото не са хубави де), но Мрън постовете ти са ми винаги много забавни ;-)Да ти е здрав рожденникът :-)

nas каза...

Вики, да ти е жив и здрав рожденика и още много по 364 дни да те радва :)
Тортата е просто "WOW"..
Прекрасна е :)

Вики каза...

Мили момичета, отново направихте деня ми усмихнат и прекрасен с милите ви думи! Искам и специално да ви благодаря, Дани, Гери, Кайти, че сте неизменно до мен, въпреки моята тотална невъзможност да ви навестявам толкова често. Не е от неуважение, много ви обичам и когато намеря време, прекарвам доста време при вас, четейки тайничко :)))

Кайти, Гери, специално на вас искам да кажа, че е време да се отърсите от мислите за "неможене", защото хич и не ви вярвам, да знаете :))))

Албенка, Насенце, хиляди пъти благодаря за милите думи! За мен те означават много!
Виждате ли, след хубавите ви думи какво хубаво слънце изгря навън? Ей такава усмивка грее и при мен, когато сутринта чета какво сте ми написали!

Пожелавам ви истински, изпълнен с емоции и добро настроение ден!

tillia каза...

Вики, разкошна торта! Ама наистина разкошна! Явно човекът и поводът си заслужават тази врътня!
Слънчев ден!

traiana каза...

Да е жив и здрав рожденикът! С такава невероятна торта си представям празника:)

Lety каза...

Вики, много се смях, защото на места направо се разпознах - имам предвид както момента с вдъхновението, така и "блогърската болест". А тортата е направо фантастична - цветна, колоритна, ароматна, вкусна! Много точно спиред мен е дошло накрая вдъхновението, тя ягодовата тема вече започва да идва на дневен ред :-) Аз също умувам върху нея, ама за РД на блогчето (скоро идва), че за РД на половинката е още рано :-) Да ти е жив и здрав рожденика!
Поздрави сърдечни!

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

Тортата е просто вълшебна - и на вкусови съчетания и на външен вид, като излязла от приказките1! Явно е заслужил Рожденикът! Да е жив здрав, да се обичате и уважавате дълги години, да остареете заедно сред правнуци! (така наричаме ние бабите) Поздрави и усмихнат ден!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Зави ми се свят от красивата ти торта, Вики, не от инструкциите :) Диагнозата ти е добра, харесва ми :) Иначе, я бихме видели тортата, я не. Харесва ми как "мрънкаш" и винаги ме разсмиваш :) Здраве и късмет на половинката! Да ти е жив и здрав, явно това ти е доживотният осмомартенски подарък. Обичайте се!
Сърдечни поздрави и хубав ден!

Гуинет каза...

Вики, комплименти за прекрасната торта! Направена е с много любов, търпение, желание и вдъхновение. Със сигурност рожденикът(да е жив и здрав) е затварял блажено очи при всяка хапка и е благодарил на Господ за късмета да срещне такава жена;) Поздрав най-сърдечен!

Вики каза...

Ето, че отново е сутрин и отново ме посрещат прекрасни и мили коментари! Tilia, traiana, Lety, Sonya, Снежи, Гуинет, много, много ви благодаря, мили момичета!
Соня, специално ти благодаря за наричането! Господ здраве да ни дава!

Pavlety каза...

Да ти е жив и здрав рожденика! Благодарение на твоята диагноза, ние сега се облизваме пред компютъра! Толкова вкусно изглежда, че се налага да се пробвам, но едва ли ще я докарам като теб! Благодаря за споделената рецепта!

Вики каза...

Благодаря ти, мила! Сигурна съм, че ще се справиш! Прегръдки!

Таня каза...

Нали знаеш, че това е тотален брутализъм!!! Толкова е яко, че едва стоя мирна! Още този уикенд ще ѝ оттдам заслуженото :):):)

Вики каза...

Леле, слънце, добре че е блога, да те видя :) Сигурна съм, че и по-брутална ще я направиш :)

Роси каза...

Вики,с глямо закъснение честит да ти е рожденика!
Много успехи му пожелавам и все така сладък живот,като тази фантастична,креместа и прекрасно-красива торта!
Честити отминали пролетни празници и прекрасни предстоящи!

Вики каза...

Роси, мила, благодаря ти! Пожелавам и на теб слънчеви предтоящи дни!

Тики каза...

Разкошна торта, Вики!!!! И така весело поднесена, че разсмя и мен :) Да ти е жив и здрав рожденика (на патерици), на хубава дата се е родил. Преди е бил подаръкът на мама, сега на теб за 8ми март! Все пак, се надявам, че ти поднася букет на този ден :)
Усмивка от мен и лека седмица!

Вики каза...

Тики, миличка, благодаря ти :) То не са патерици, направо си е за количка положението, но пък хубавите пожелания не подлежат на време :)))) И, разбира се, винаги получавам букет - любимите ми пролетни цветя - от фрезии, но аз много се натъжавам на откъснатите цветя, защото умират един ден, а на мен ми е ужасно мъчно да изхвърлям нещо, което знам, че ми е подарено с любов :) И типично по рачешки - обичам ги в саксия - хем са по-устойчиви, хем и саксията може да свърши работа, ако нещо, нали се сещаш :)))) (естествено - в кръга на шегата последното:)))

Zornitsa Nikiforova каза...

Боже, каква торта!!! Умопомрачителна е! Имам чувството, че си я правила по моя поръчка :D Всичко ми харесва в нея и нищо не бих променила!
Прегръдка!

Вики каза...

Благодаря, Зори! И на мен това ми е едно от любимите произведения като съчетание на вкус и вид :)
Усмихнат и слънчев ден на теб!

Анонимен каза...

Колко е захарта в крема маскарпоне !

Вики каза...

Благодаря за любезното питане :) Щом не пише захар, значи няма. Има 400 гр. Бял шоколад, който е повече от достатъчно, за да е сладък кремът. Поздрави, Вики

Анонимен каза...

Подведох се за захарта,тъй като в изборяването на съставките я няма,но по долу в описанието на приготвяне на крема е спомената,че се разбива със яйцата.Но както и да е,аз вече я забърках със захар.Всичко е много вкусно,ще видим утре какъв ще е крайния резултат.Остана ми от крема,но вкъщи го излапаха с удоволствие.Единственото,което ме притеснява е дали ще стегне крема,сложих и желатин,на снимката ми изглежда доста по плутна торта,но ...ще видим утре.Благодаря за уникалната идея.Ще пиша утре за резулата!Поздрави- Мария!

Вики каза...

Привет, Мария,
ще се радвам да споделиш :) Благодаря ти за милите думи, сигурна съм, че ще се получи.
Поздрави,
Вики

Вики каза...

И искам да се извиня, Мария за подвеждането. По навик съм написала за захарта. Веднага ще редактирам, за да не стават грешки.
Захар слагам, само ако ползвам неподсладена сметана.
Поздрав,
Вики

Анонимен каза...

Така..Вики,тората е уникална!Получи се,невероятна е.Вкусовете са съчетани неповторимо!Благодаря отново!Не спирай да споделяш идеите си!Незнам само как мога да кача снимки!До скороВики!

Вики каза...

Сърдечни благодарности, Мария! Радвам се, че ми се довери!
Усмихнато лято, Вики

Анонимен каза...

Здравей, Вики! Страхотна торта, както винаги при теб! Имам едно итане, относно шоколадова глазура, правя я като разтапям шоколад и сладкарска сметана, може би на 100 грама шоколад прибавям около 150-160 мл сметана и заливам охладената торта. Дотук всичко е добре, но като я извадя на другия ден от хладилника и като я транспортирам до някъде, естествено в кутия, шоколада отгоре се напуква, нацепва се. Дали имаш идея на какво се дължи това и как да го избегна. Последно правих глазура от кувертюр и сметана и пак се нацепи.

Вики каза...

Здравей, благодаря ти за милите думи! Опитай в съотношение 1:1 да видим ще имаш ли същия проблем. Според мен идва от това, че сметаната изсъхва и като е по-голямо количество от шоколада, го напуква, но само предполагам.
Поздрави,
Вики

Unknown каза...

Здравейте,искам да попитам дали може да се намали количеството на белия шоколад в крема?

Вики каза...

Здравейте, можете малко да намалите, но увеличете маслото. Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Страхотна торта! Обезателно ще я направя. Искам да попитам какъв е размерът на бисквитения блат! Деси

Вики каза...

Здравейте, Деси,
благодаря за милите думи! До момента отзивите за тази торта винаги са много позитивни, но моля, ви, спазвайте точно инструкциите, не случайно са в толкова дълъг обяснителен режим :)

По въпроса - мина доста време, откакто направих тази торта, но с това количество продукти направих една голяма - с диаметър около 24-26 см и тази, която е на снимката, която е с диаметър 18 см.

Поздрави и усмивки,
Вики

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Леле, колко е малък светът!? Преди около седмица познати изпратиха на приятелката ми по мейла препратка към тази рецепта... страхотна снимка на една (според нашите умения) сравнително сложна торта за "сглобяване"! При нас май-май не се получи точно както при теб, но това после! Снощи прегледах блога - страхотен! После не знам какво ми стана и през фейсбук .... бум! Ми че аз Ваклина я познавам!!! Това е малката сестричка на Радо, която НЕ ОБИЧАШЕ шоколад, а сега има този разкошен блог за сладкарство!
Поздрави!
Вальо

Вики каза...

От два дни чета и препрочитам и в главата ми нахлуват спомени от Сърница, как напълнихме чувала на леля Поли със скакалци и още куп детски щуротии :) И балгодаря за милите думи!!!

Daisy каза...

Здравейте! Днес ще се опитам да направя крема с пандишпанов блат за рождения ден на моето момиченце, но се чудя какво имате предвид под растителна сметана - соева ли? Благодаря Ви предварително и приятен ден!

Вики каза...

Здравейте, растителна сметана е всяка под 35% масленост, например аз ползвам HOPLA, розовата за разбиване. Тя е по-плътна. Ако ползвате млечна, например Президент, сложете желатин или повече масло. Поздрави,
Вики

Velichka_Zaharieva каза...

Здравей Вики
Отдавна нищо не побликуваш надявам се всичко при теб да е наред и да поглеждаш от време на време местенцето си.Отдавна чета рецептите ти ,опитах някой неща ..много неща научих от теб!!Реших да пиша въпреки всичко защото повода е специален..сина ми днеска има рожден ден и приготвих Мрън тортата.Стана СТАХОТНА!!!!Рецептата е супер и определено си струваше цялата играчка.Поздрави Вили:)))

Вики каза...

Здравей, Величка,
нямаш представа колко ми стана приятно, когато прочетох думите ти :) Благодаря ти, добре съм, но имам твърде много задачи и не успявам с блога. Може би един ден ще го възкреся отново. Искрено се радвам, че рецептата се е харесала и пожелавам на сина ти да е истински щастлив, много здрав и вечно усмихнат!
Поздрави,
Вики

Velichka_Zaharieva каза...

Не очаквах отговор..много ме изненада и зарадва Вики.Радвам се че всичко при теб е наред:)Мерси много за пожеланията и вниманието!Ще е хубаво да възкръсне блога ..едно много хубаво местенце ..често го посещавам.
Поздрави
Вили

Мария Иванова каза...

Ето това е тортата ...

Страхотна публикация! Много полезна и изчерпателна! Благодаря ВИ! Една Дева

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena