Ето ме и с първата ми публикация за Новата година :)
И както винаги, в крак с времето, дойде ред да покажа рецептата за сладките, които изпекох за Коледа :) :) :)
И както написах в страничката на блога във Фейсбук, "По-добре късно, отколкото никога". Ще трябва да свиквам с мисълта, че времето тайничко, докато съм спяла, е решило да намали общия брой часове в денонощието и не си е направило труда поне един мейл да пусне по темата. Ще трябва да свиквам с мисълта, че хобитата заемат все по-задно място заради горното изречение, но поне за следващата Коледа, а защо не и за следващото гости, ще можете да си приготвите тези хрупкави бисквитки с аромат на каквото им сложите допълнително :)
И както винаги, в крак с времето, дойде ред да покажа рецептата за сладките, които изпекох за Коледа :) :) :)
И както написах в страничката на блога във Фейсбук, "По-добре късно, отколкото никога". Ще трябва да свиквам с мисълта, че времето тайничко, докато съм спяла, е решило да намали общия брой часове в денонощието и не си е направило труда поне един мейл да пусне по темата. Ще трябва да свиквам с мисълта, че хобитата заемат все по-задно място заради горното изречение, но поне за следващата Коледа, а защо не и за следващото гости, ще можете да си приготвите тези хрупкави бисквитки с аромат на каквото им сложите допълнително :)
Открих тези сладки, докато търсех алтернатива на меденките, тъй като малко прозаично ми звучи вече, а и с меденките ние имаме особени отношения, които не са за тази публикация :) Тези сладки пак са с мед, пак са с канела, но заради голямото количество масло са по-хрупкави и избягваме момента с дългото чакане на меденките да омекнат, ябълките в кутията и пр.
Рецептата взех от тук.
Първият път направих единична доза, за да ги опитам как стават, после правих още 4 пъти... Направо са си пристрастяващи, особено, когато ги направиш мънички. За топкане в кафето, в какаото, когато искаш да си подсладиш, така неусетно свършват, а килцата така неусетно се качват нагоре...
Продукти
(за една доза: около 60 дребни сладки или около 30 големи с диаметър около 6-7 см.)
380 гр. брашно
1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. сода за хляб
125 гр. меко масло
150 гр. захар
80 гр. мед
1 голямо яйце
По желание:
Добавяла съм: пресен джинджифил настърган (на око), сух джинджифил (1 чаена лъжичка), канела (1 ч.л.), фини портокалови кори, лимонови кори и каквото и да им сложа ставаха разкош. По рецепта са с кардамом, така че може и с това да опитате :)
Начин на приготвяне
В купа смесваме всички сухи съставки.
В миксер разбиваме на пухкав крем маслото и захарта. След като сместа е добре побеляла и е удвоила обема си, добавяме меда, а на финала - яйцето. Разбиваме добре, докато яйцето се усвои напълно.
След това добавяме сухите съставки и омесваме, докато се получи еднородна смес. Не месете много дълго, само колкото да можете да го съберете на топка.
Разделете тестото на две части (то е меко) и увийте в свежо фолио. Оставете в хладилника за 2-3 часа, докато стегне.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Извадете едното тесто от хладилника и оставете за 5-10 минути леко да се отпусне. Премесете леко с малко брашно. В началото доста трудно се меси, но бързо омеква. Тестото все пак трябва да остане студено - не месете много, защото маслото започва да се топи от топлината на ръцете.
Наръсете плота с малко брашно и разточете на дебелина около половин сантиметър. Изрежете сладките с каквото имате - с формички или просто с чаша (както правеше майка ми, когато бях дете и такива екстри не се намираха лесно).
Наредете на хартия за печене и право във фурната. В зависимост от размера сладките се пекат за 8-10 минути за малките сладки и 10-12 минути за големите. За да не ги прегорите, защото всяка фурна е различна, извадете веднага щом порозовеят крайчетата.
Оставете леко да изстинат, преди да ги преместите на решетка, където да окончателно да изстинат. Когато са горещи, сладките са много меки и можете да ги деформирате, ако бързате с местенето.
Можете да украсите сладките по желание, но откровено казано - "голи" са най-вкусни :)
Сладките приготвих за Коледния благотворителен базар на фондация "Нашите недоносени деца", в който имам честта да се включа трета поредна година като доброволец, както и за двете деца - да почерпят в градината и училище.
Житейски урок:
Шапка свалям на хората, които декорират бисквитки ежедневно! Чист поклон и уважение заслужават те. Аз подобно нещо ще си причиня само за следващия базар на фондацията, а на децата предпочитам следващият път по една торта да направя, за да си я хапнат дружно вместо това цъкане, което ми отне няколко (доста по няколко) нощи без сън :)
Това е от мен, на вас, скъпи приятели и читатели на блога, пожелавам една здрава, благодатна и успешна Нова година!
Ваша,
Вики
6 коментара:
Успешна и ползотворна да е Новата година, Вики!
Медените ти бисквитки са разкошни! Много са красиви! Заслужават си "цъкането"! :)
Хубав ден!
Прекрасни сладки, вълшебно момиче! Толкова са красиви! Желая ти една фантастична 2015 година!
Вики, невероятни са :)
С пожелания за една чудесна година,
в която да имаш време поне за част от желанията ти!
За такива красоти никога не е късно, Вики! :) И честита Нова година! Желая ти да е незабравима, да ти донесе здраве и повече свободно време за любимите занимания. :)
Усмивки от мен!
Прекрасни са ! Успех в състезанията с времето :)
Благодаря ви, мили момичета!
Вижте кога успявам да ви отговоря, само :)
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!