четвъртък, 7 април 2016 г.

Веган шоколадов мус или сладко изкушение за постещи

Преди време в профила си във Фейсбук пуснах тази снимка:

 

Необработена, непипана и пр., но в тази публикация моля да ме извините за снимките :)
Въпросът ми беше - какво има в купата :))))

Отговорите варираха от белтъци на сняг, сметана, маскарпоне, даже Пепи от "Храна за мойте канибали" заложи на боя :)))) Реално съдържанието е толкова откачено, че ако не бяха Великденските пости и проучванията ми по темата в интернет, изобщо нямаше и да ми хрумне да си правя подобни експерименти.

Само един позна, а съдържанието в купата е... И то е... Нахутена вода! Оооо, йес, йес. Оказа се, че разбитата нахутена вода има свойствата и се държи точно като разбит белтък, на английски наименованието ѝ е aquafaba и даже има цял сайт, посветен на магическите ѝ свойства: http://aquafaba.com/.

Освен, че е тотално и напълно веган, си е чисто и просто пращяща от полезни вещества - тъпкана с белтъчини и фибри, направо мускули гради :))) Изкушавам се, когато ми остане време да направя експеримент за веган френски макарони, но не знам дали ще имам тази възможност скоро,  но пускам си нишани разни :)

Днешната рецепта е за шоколадов мус от само 3 съставки - пухкав, въздушен, просто да не повярва човек, че съдържа нахут и черен шоколад :) Отгоре за разкош, добавих малко други здравословни неща.

Показвам тук единствената що годе читава снимка, не знам защо реших да снимам на задна светлина, което тотално съсипа всички кадри :(


Продукти за шоколадовия мус:
(около 4 такива чашки излизат с тези продукти)

1 черен шоколад - препоръчвам да използвате 60% и нагоре съдържание на какао, най-добре 80%
Водата от 1 малка консерва нахут (мисля, че са по 400 гр.)
50 гр. пудра захар

Преди да започнете, не е лошо да оставите консервата с нахут в хладилника за една нощ. Сутринта отцедете водата и пренесете в купа за разбиване. Започнете разбиването на висока скорост - малко по-бавно се получават нещата, така че не губете надежда :) След около 5-7 минути интензивно разбиване, ще получите гъста бяла смес. Това е моментът, в който се добавя захарта - добавяйте по малко, като не спирате да разбивате. Опитайте - ако не ви е сладко - добавете още. Захарта е въпрос на вкус. Можете да добавите малко ванилия, но не добавяйте, както обикновено щипка сол - в самата нахутена вода има съдържание на сол.

Междувременно, разтопете на водна баня натрошения на малки парченца шоколад. Когато леко се охлади, започнете да добавяте по малко от разбитата нахутена вода. Бъркайте бавно, с леки обръщащи движения - точно както, когато прибавяте белтъци към друга смес.

Насипете в чашки или в каквото там ще сервирате и оставете  поне 2 часа в хладилник да стегне.

Отгоре по желание можете да гарнирате с ягоди, горски плодове - боровинки, малини или каквото ви хрумне.

Аз от своя страна сложих на единия слой от разбити замразени малини, подправени с мъничко бадемово мляко, а на този, който е на преден план сложих още един слой, направен от манго пюре и семена от чия.

Малко за чията - семената на растението са едни от малкото растителни продукти, които съдържат в себе си всички незаменими амино-киселини в протеиновия си състав. Това е от огромно значение, защото на практика тези незаменими аминокиселини се съдържат единствено в месото и млечните продукти в пълен състав. Т.е. чията, наред с киноата, соята (кълнове) и още някои, които не запомних, са единствените, които на практика съдържат целия този пълен набор, от мисля 8 незаменими аминокиселини, съдържащи се в месните и млечните продукти. А всеки, който поне мъничко се интересува и грижи за здравето си, спортува и води активен начин на живот, е наясно за важността на белтъка в оцеляването и здравето на целия организъм - от мускулите, през мозъчната и сърдечната активност, до правилното функциониране на всяка клетка в тялото ни.

В готварството, чията се използва сурова, има сгъстяващ ефект - както при мен с пюрето от манго - оставих ги да престоят няколко часа в хладилник и сместа стана достатъчно гъста, че да не се разтича.

Това е от мен, извинете за предимно текстовото съдържание и лошите снимки.

Леко постене :)))))

Този мус има и своя непостен вариант, който съм публикувала тук.

14 коментара:

Kitchen and Hobby каза...

Много интересно ми стана и определено си струва да се опита!

Вики каза...

Благодаря, Радост! И да - струва си :)
Поздрави,
Вики

Bety каза...

Вики, и аз бях много впечатлена от идеята и от резултата и направих целувки. Единствения недостатък е, че не мога да използвам сурова кафява захар. Но като изключение може да се хапне и бяла...:) И аз мисля скоро да пробвам макарони.
Много апетитни чашки си приготвила !!!

Вики каза...

Да, мила, Бети - това е уникално нещо :) Хайде пробвай с макарони и да споделиш резултата. Много ми е мерак, но едва ли скоро ще открия толкова време за експерименти :)

Анонимен каза...

Тъй като имам нахутена вода в хладилника трябва ли да я оставям на стайна температура или да я разбивам студена!!Яна

Вики каза...

Здравейте, препоръчителни е да е студена, както пише и в статията

Branka каза...

Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

Unknown каза...

Моля за изпитана рецепта за фр.макарони....

Анонимен каза...

Здравейте много сте яки

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Вики каза...

Уважаеми Анонимен! Много ви моля да прекратите промотирането на латино сериали с коментари в блога. Ще ги трия и накрая ще ви рипортна

Анелия каза...

Едва ли е тук мястото на моя въпрос, но пробвах формата за контакти и не се получи нещо. Прочетох, че сама правите захарното тесто. Преди години и аз пробвах (този на Димитрана) и беше успешно, но в момента се оказва, че във всички видове пудра захар, които продават по магазините, има антислепващи агенти (с изключение на тази на "Биосет", която се намира трудно), а и е ужасно едро смляна - поне 10% от нея представлява кристална захар, и фонданът не се получава, затова купувам готов, колкото и да не ми е приятно. Бихте ли могли да ме посъветвате каква пудра захар мога да ползвам?

Вики каза...

Здравейте, Анелия. За съжаление от години не съм правила захарно тесто, затова не съм убедена, че ще съм ви от полза. До последно, правех с пудра захар, която поръчвахме на едро с приятелки от Илчовски. Но дали съществува, дали доставят все още, не мога да кажа. Има вече много готови фондани, които са чудесни и излиза по-малко времеемко, но и тук като марка няма да съм полезна :)
Усмихнат ден, Анелия

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena