четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Какаово-ванилени мъфинки с глазура

Като част от моето ново хоби, декорацията на торти, си купих основните цветове боички. Дълго търсене падна докато намеря едни на Женския пазар. Сега ми трябваше и повод да видя какви цветове ще се получат. Ами такъв открих в коледното тържество в детската градина на големия ми син. Там винаги ни казват да донесем сладки или соленки и този път реших вместо да потроша сума пари за Е-та, да направя нещо, което хем да е вкусно, хем да радва децата с вида си.

Направих едни мъфинки, чиято рецепта отдавна съм изпитала, но за съжаление не съм запазила източника й. Беше от един американски сайт за рецепти, но до тук мога да си спомня. Глазурата отгоре е обикновен маслен крем с добавка на крема сирене и хранителни бои.

 Така изглежда все още ненамазания мъфин.
Продукти за тестото: 
2 яйца
1 ч.ч. брашно
1ч.ч. захар
100 мл. прясно мляко
150 гр. масло на стайна температура или маргарин
1 бакпулвер
1 ванилия (може и есенция, може и семена - сваряваш млякото с тях, прецеждаш и оставяш да се охлади)
3-4 с.л. какао

От това количество се получават около 12 големи мъфина.
Продукти за глазурата 

половин пакетче масло
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. топло мялко
ванилия
1 крема сирене на стайна температура
сладкарска боя

Приготвяне

Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта - с миксера, докато спрат да се усещат гранулите. Добавя се маслото и и разбиването продължава. Слагаме прясното мляко, след като маслото (маргарина) е поело напълно в сместа. Бакпулвера, ванилията и брашнното смесваме и пресяваме. Важно е брашното само да поеме, затова разбъркваме със шпатула. Имаше някакво научно обяснение за активиране на глутеновите нишки, които при силно разбъркване стават по-тежки и правят тестото глетаво. Към половината от тестото прибавяме какаото и разбъркваме добре. В хартиени формички слагаме малко от шоколадовата смес и отгоре от ваниловата, така се получават цветните етажи.

Печем на 180 градуса докато клечка за зъби излезе суха. Трябва много да внимаваме и да ги извадим веднага щом са готови, за да не се препекат и да изгубят сочността си.

Глазурата - смесваме всички продукти на пухкав крем и разпределяме в купички, които поотделно оцветяваме в различни цветове. С помощта на шприц разпределяме оцветената глазура върху мъфините.

Голямото признание дойде от един "съученик" на Митко, който пред мен каза на татко си - "Тати, искам само такива кексчета да ми готвиш!"

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena