Продукти (за около малки 15 кифлички)
200 мл. топло прясно мляко
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. суха мая (половин кубче жива)
20 гр. масло или олио
300-320 гр. брашно
яйце и малко прясно мляко за намазване
Приготвяне
Маята, заедно с 1 с.л. захар, 100 мл. прясно мляко и 1 с.л. брашно се размива на кашичка и се оставя да шупне. Така процедирам както с живата мая, така и със сухата, въпреки че на сухата пише, че се слага направо в тестото.
В купа пресяваме брашното, прибавяме останалата захар, сол и прясно мляко, както и шупналата мая. Месим до получаване на гладко тесто. В края на месенето прибавяме и мазнината (ако е масло - да е меко). В началото е много неприятно на пипане, консистенцията на тестото се разваля, но след като поеме мазнината, се получава много меко и еластично тесто. Оставяме го покрито с кърпа да втаса (около 30-40 минути). След това премесваме отново. Разделяме тестото на 3 или 4 по-големи топки, всяка от които разточваме на тънка кора. Разрязваме, както се реже пица и във всяко получено парче слагаме по малко плънка. Ето така:
Това са няколко варианта за сгъване.
Готовите кифлички се подреждат на разстояние една от друга върху хартия за печене. Намазват се с малко яйце, разбито с малко прясно мляко и се пекат на 200 градуса за около 10-15 минути или докато станат златисти. Ако плънката е по-течна, се уверете, че краищата са добре запечатани.
Варианти за пълнеж:
- със сирене
- с кашкавал
- с яйце, сирене и чубрица
- задушен спанак, сирене и джоджен
- лютеница и колбас
- кетчуп, шунка и кисели краставички
- шоколад
- всякакви сладка
и всичко, което ви се стори удачна комбинация.
Приятен апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!