четвъртък, 3 януари 2013 г.

Хляб със сушени домати и крема сирене

Новата година започва солено, калорично и вкусно. И бързам да споделя тази рецепта, преди да ни е ударила силно в главата гузната съвест и да започнем да се кълнем, че никога, ама никога няма да преядем по празниците, а кротичко ще чоплим плодове, докато другите гурмани около нас унищожават, в името на нашето талийно добруване, и последните остатъци от още горещата капама, а след това преминават на баклавата, хляба, тиквениците и всякакви други калорийни изкушения, само и само ние да не качим някой и друг грам, за който да се проклинаме цялата следваща година ;)

Не знам дали знаете, но аз съм твърд противник на диетите, гладуването и насилственото слабеене, защото това е абсолютно нетипично за човешкия организъм. Разбира се, не подкрепям и преяждането и тъпкането с храна, поради подкрепа на горното. И обичам да си похапвам, и обичам да експериментирам, и обичам да готвя :)

За едно гости вкъщи приготвих ето този хляб

Със сушени домати (имам мноооооого от тях) и крем сирене. Вдъхновението ми дойде от една рецепта за солен щолен, която видях в един френски сайт - със сушени домати и козе сирене, но аз го замесих по технологията за хляб, а не за щолен, използвах различни пропорции на продуктите и в общи линии направо си получих друга рецепта. Това го наричам хляб съвсем условно, но поне формата му е такава :) Казвам условно, защото в традиционния хляб има само брашно, мая и вода, докато този тук е значително по-обогатен. Не очаквайте дълги конци при разчупването, тъй като съдържа доста мазнина, но е мек и вкусен и много интересен.

Продукти

3 яйца
1 п. крема сирене - 125 гр.
500 гр. брашно
1 п. суха мая
1 шепа нарязани на ситно сушени домати
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
Около 100 мл. олио (може и меко масло)


Приготвяне
При приготвянето, разбира се, нека си спазим правилото да използваме продукти на стайна температура.
Яйцата и крем сиренето с много мъничко сол (и то по желание) разбиваме с пасатор, докато  образуват хомогенна смес - не чакаме да се сгъстят, просто смесваме добре. Много е лесно с пасатор, не че не може да стане и с телена бъркалка ;).
В купа смесваме брашното, маята, солта и захарта и към тях прибавяме сместа от яйцата и крема сиренето. Омесваме меко и еластично тесто, което не лепне. В него замесваме ситно нарязаните сушени доматки. За да се образува хубава и плътна глутенова решетка, която да осигури пухкавостта на хляба, трябва да месим поне едно 10-15 минути. Мазнината се добавя най-накрая, на части, докато се усвои добре. Ако я прибавим предварително, ще попречим да се образува въпросната решетка, тъй като мазнината се обвива около молекулите на брашното и възпрепятства "спояването" :) Оставяме хляба да втаса - трябва му повече време - около час, след което го премесваме и преди да изпечем, оставяме да втаса още 30 минути. Печем на 170 градуса до готовност. По желание, можете да го намажете с яйце отгоре, аз не го.
Имайте предвид, че може да се наложи да добавите още малко брашно или пък ако брашното е в повече, можете да добавяте по няколко капки вода или кисело мляко, за да постигнете желаната консистенция. Много е сложно при месене да кажеш точно колко е брашното, защото всичко просто зависи. Зависи от размера на яйцата, от самото брашно, от всичко.
Сега ще споделя една тънкост при печенето, която научих пост-фактум от моята свекърва, която е царица на питите и хлебните неща, а аз тепърва започвам да се уча, а да се учиш от опита на някой е страхотно, особено за "занаяти", които се губят във времето, като месенето на домашен хляб. Та така, споделям, защото за мен е ново, вероятно други ще ми се усмихнат снизходително, защото си е ясно, но... Когато печем тесто, съдържащо мая, е добре да започнем печенето на долен реотан на ниска температура (160 градуса) - около 15 минути, за да може тестото да бухва разномерно и бавно. След това - печем на горен и долен реотан или на вентилатор още 15тина минути до готовност. Така избягваме хлябът да остане недопечен в средата.


Пожелавам ви една щастлива, успешна и вкусна Нова година!

6 коментара:

Dani каза...

Честита Нова Година, Вики!
Нека е здрава и усмихната, ароматна и щедра!
Винаги научавам нещо ново при теб, както и сега!
експериментирам с различни видове хляб и ще опитам с удоволствие и този!
Моите сушени доматки не са съвсем изсушени,а малко влажни.
Дано се получи добре!
Поздрави!

Вики каза...

Привет, Дани :)
За много години и на теб :)
Сърдечни благодарности за милите думи!Още по-добре е да не са съвсем сухи доматките, така ще си пуснат мъничко аромат в хляба и ще стане още по-хубаво :)
Поздрави!

di_ani каза...

Чудесна рецепта и съвети, също...
Честита да е и много щастлива Новата 2013, Ваклина
- по добра, по-щедра и по-благодатна!

Вики каза...

Диана, благодаря! Нека наистина Новата година донесе на всеки от нас повече надежда, повече усмивки и много любов!
Поздрави!

Bety каза...

Вики,честита нова година!
ЖЕлая много радостни мигове, споделени съкровени моменти с твоето семейство!Бъдете здрави! Късмет и вдъхновение във всяко твое начинание!
Успешна, красива и приключенска нова година!

Вики каза...

Да ти е честита и на теб, Бети! Много да ти е късметлийска, здрава и одухотворена! Щастие, любов и още нещо...!
Поздрави!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena