Днешният ден, като го гледам през прозореца, особено предразполага към сладоледени изкушения :) Студ, вятър, облаци, бррррррр...
Ооообаче, напук на леда навън, нищо че е месец май, нека се разхладим с нещо супер, ултра лесно, възмутително вкусно и много студено: без яйца, без машина за сладолед. Единственото, което трябва да се подготви около час по-раничко, е малиновият сироп, не за друго, а за да изстине.
Аз ще продължа, вероятно да каканижа във всяка своя публикация срещу купешките сладоледи и сладкиши - не че не купуваме, купуваме, но всеки път проявявам изключително усилия на волята да не погледна съдържанието, защото знам, че просто ще го хвърля в кофата за боклук. Може би тези плодовите сладоледи, тип сорбета, са най-малкото зло, което се продава, но пак, винаги с едно-две-три наум.
Нямам машина за сладолед и едва ли скоро ще имам... Може би някога, когато кухнята ми ще е с размерите на настоящото ни жилище, ще си взема всичко, което бих искала да имам, но няма къде да сложа :)
Ооообаче, напук на леда навън, нищо че е месец май, нека се разхладим с нещо супер, ултра лесно, възмутително вкусно и много студено: без яйца, без машина за сладолед. Единственото, което трябва да се подготви около час по-раничко, е малиновият сироп, не за друго, а за да изстине.
Аз ще продължа, вероятно да каканижа във всяка своя публикация срещу купешките сладоледи и сладкиши - не че не купуваме, купуваме, но всеки път проявявам изключително усилия на волята да не погледна съдържанието, защото знам, че просто ще го хвърля в кофата за боклук. Може би тези плодовите сладоледи, тип сорбета, са най-малкото зло, което се продава, но пак, винаги с едно-две-три наум.
Нямам машина за сладолед и едва ли скоро ще имам... Може би някога, когато кухнята ми ще е с размерите на настоящото ни жилище, ще си взема всичко, което бих искала да имам, но няма къде да сложа :)
Плътен, ароматен, без оцветители, без консерванти :)
Съставките можете да видите на снимката:
(източник)
Използвах крем сирене на Hochland, може и Филаделфия или други сирена от този клас, с много ниско съдържание на сол. Солта се използва като съставка за засилване на вкусовете, така че няма драма да има мъничко, но в българските солта надделява и затова не препоръчвам да се използват.
За да си направите малиновия сироп, използвайте пресни или замразени малини. Кипнете ги с водата и захарта и оставете да поврят, докато самите малини се стопят. След това прецедете от семките и оставете да се охлади.
За да си направите сладоледа - разбийте крем сиренето и подсладеното кондензирано мляко - подчертавам подсладено, защото с другото не става. Разбийте ги докато се смесят идеално, без никакви бучки. След това направо в сместа изсипете добре охладената животинска сметана и продължете разбиването, докато сместа се сгъсти.
Аз съм използвала силиконови формички за кексчета, но можете спокойно да направите цялото количество в един съд. Изсипвате част от сместа в съда, отгоре заливате с малиновия сироп и най-отгоре отново заливате с останалата смес. Прибирате във фризера за 2-3 часа.
Още по-хубаво става, ако на дъното на формата изсипете първо част от сиропа, а след това започнете да редувате пластовете - крем-сироп-крем. Когато се вади от формичката, сиропът се разтопява и като я обърнете, той се стича много вкусно по страните на сладоледа :)
А ето това се случва, докато правех опити за снимки :) Вика му се опит за саботаж :)
Толкова сладка картинка - двете деца, въоръжени с лъжици стоят от двете страни на статива и готови за бой, на нисък старт. И докато правя поредните настройки, се случи това :)
Ами това е от мен. Надявам се да опитате и да споделите, а аз ви пожелавам по-топли, слънчеви дни, които да развихрят вашето въображение по темата и ако имате желание, можете да споделите резултатите си на страницата на блога във Фейсбук.
26 коментара:
Идеален е :)) Когато ти каканижеш срещу купешките ми иде и аз да пригласям , бе то и аз купувам, но винаги когато мога да направя нещо домашно залагам на него.
А дали ще стане с българско крема сирене или извара(безсолна)? Малко ме притеснява зърнистата им структура...
Вики, вълшебен е!
И аз ако бях наблизо, щеше да има снимка на още една ръка !
Правила съм с подсладено мляко, но ще добавя с удоволствие и крем сирене.
И аз нямам машина, но това не ми пречи да си правя сладолед!
Поздрави и хубав ден!
Изглежда страхотно! Ще се пробва :)
Подстрекателка.
Изглежда невероятно! Аз имам машина и задължително ще го пробвам още утре.
От вчера, след като обяви във ФБ какво да чакаме днес, нямах търпение за рецептата :) Много вкусно звучи и снимките са страхотни (особено тази с малката нетърпелива ръчичка)! Записвам и с най-голямо удоволствие ще дам предимство на този домашен сладолед. Благодаря, че сподели!
Поздрави и приятна вечер!
Много ви благодаря, мили момичета!
Анонимен, машина за сладолед не е нужна. Дори не знам как се работи с нея, затова не мога да дам никакви препоръки.
Слънчев ден, момичета!
Провокира ме! Изглежда лесно и невероятно вкусно, а е и без желатин - перфектният десерт за лятото. Благодаря за рецептата! Поздрави!
Гуинет, много си мила, благодаря ти, за мен си особен вдъхновител и едно от любимите ми местенца е при теб :)
"докато сместа се сгъсти" ... с каква консистенция трябва да бъде накрая, защото говорите за крем. При мен си остана течна, а разбивах не малко време. И в следствие на което при заливането сиропа отиде на дъното :) Ще изчакам да се замрази да пробваме на вкус как е.
Алби, отговорих на страничката, но ще отговоря и тук, за да могат и други хора да четат, ако пропуснат във фийда на страницата.
Животинската сметана е доста капризна, не е като растителната, която с поглед се сгъстява. Тя трябва да е много добре охладена, аз винаги гледам да е стояла поне денонощие в хладилника, преди да я използвам. В "Малки хитринки и тънкости", в "общи инструкции за сладкиши" съм дала малко повечко информация за нея.
Гъстотата на крема е като крем за торта, горе долу. Разбива се на бавни обороти и отнема малко повече време.
Все пак, не е драма, ако не се сгъсти, както се е случило при теб. Ако сиропът е изтекъл на дъното, просто следващият път го разбъркай леко, така ще стане на ивички, а не на пластове, но няма да стои като ледена висулка на дъното :)
Поздрави
Вики
обожавам домашните сладоледи!
Миналото лято правих различни видове,ще направя и този :))
поздрави и спорна седмица
хубав ден
Благодаря miriams :)И аз обожавам домашен сладолед, надявам се скоро да споделя още нови идеи и рецепти :)
Вики
Забъркан, опитан, излапан за отрицателно време :) Вики много вкусен се получи. Не бях правила с крема сирене, но като му сложих и от любимото сладко от боровинки стана страхотен :) Прегръдки!
Благодаря ти, Габи :)
Прегръдки и на теб,
Вики
Резултати:За три дни правих 2 пъти :) Тук в Англия след най студената от 60 години зима имаме истинско лято вече 2ра седмица :) тази рецепта е хит у дома.Благодаря Вики
:)))) Радвам се, Дани! И честито лято! При нас също се бавят големите горещини, но все пак е топло :) Поздрави!
Изглежда много вкусно и със сигурност е така.
От къде да си намеря животинска сметана и каква марка ползвате за сладоледа?
Оооо, със сигурност е вкусно :) Животинска сметана купувам или на Президент - в малки опаковки (тази е скъпа и купувам в краен случай). Иначе животинска е всяка сметана с масленост над 30% (пише го на опаковката) - такива са жълтите течни сметани на Била, на Кауфланд е една синя. В Била има и една синя с кравичка, която също е животинска. Ако пазарувате в Била, търсите на щанда с млечни продукти. Има друг щанд, на който са растителните - под надпис, продукти, имитиращи животински, с растителни мазнини.
Най-съм доволна от животинската сметана на руските магазини Березка.
Поздрави :)))
Много Благодаря за бързият отговор. Намерих сметаните в Кауфланд, но в бързината съм купила неподспадено кондензирано мляко от Кауфлад, тъй като в Била нямаха. Като закупя подсладеното кондензирано мляко и направя сладоледа ще споделя мнение ;)
Поздрави ;)
Ще се радвам да споделиш мнение :)
Слънчев ден,
Вики
Очаквах да е вкусен, но той е божествено вкусен и истински. След като минах през толкова изпитания (купих неподсладено кондензирано мляко, счупи ми се миксера...) но накрая го има и е в камерата на хладилника и ни чака. ...но малка част от него другата е изядена. За лятото си имаме "Любим десерт".
Благодаря за хубавата рецепта.
Може ли да се ползва маскарпоне???
И още един въпрос-по колко грама са крема сиренето и кондензираното мляко??
Иванка, благодаря ти за милите думи! Пожелавам ти при следващите приготвяния да няма никакви перипетии :)))
Анонимен, крема сиренето е стандартна опаковка, ако не се лъжа е 175 гр., а кондензираното мляко се продава в кутийки, мисля 275 гр. Тук е само в една единствена разфасовка подсладеното мляко.
Поздрави,
Вики
И, да, можете да ползвате маскарпоне, но ще стане по-тежко.
Поздрави,
Вики
Благодаря за отговора.Приятен ден :)
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!