вторник, 14 май 2013 г.

Сладолед с крема сирене и малинов сироп

Днешният ден, като го гледам през прозореца, особено предразполага към сладоледени изкушения :) Студ, вятър, облаци, бррррррр...

Ооообаче, напук на леда навън, нищо че е месец май, нека се разхладим с нещо супер, ултра лесно, възмутително вкусно и много студено: без яйца, без машина за сладолед. Единственото, което трябва да се подготви около час по-раничко, е малиновият сироп, не за друго, а за да изстине.


Аз ще продължа, вероятно да каканижа във всяка своя публикация срещу купешките сладоледи и сладкиши - не че не купуваме, купуваме, но всеки път проявявам изключително усилия на волята да не погледна съдържанието, защото знам, че просто ще го хвърля в кофата за боклук. Може би тези плодовите сладоледи, тип сорбета, са най-малкото зло, което се продава, но пак, винаги с едно-две-три наум.

Нямам машина за сладолед и едва ли скоро ще имам... Може би някога, когато кухнята ми ще е с размерите на настоящото ни жилище, ще си взема всичко, което бих искала да имам, но няма къде да сложа :)


Плътен, ароматен, без оцветители, без консерванти :) 

Съставките можете да видите на снимката:


Използвах крем сирене на Hochland, може и Филаделфия или други сирена от този клас, с много ниско съдържание на сол. Солта се използва като съставка за засилване на вкусовете, така че няма драма да има мъничко, но в българските солта надделява и затова не препоръчвам да се използват.

За да си направите малиновия сироп, използвайте пресни или замразени малини. Кипнете ги с водата и захарта и оставете да поврят, докато самите малини се стопят. След това прецедете от семките и оставете да се охлади.

За да си направите сладоледа - разбийте крем сиренето и подсладеното кондензирано мляко - подчертавам подсладено, защото с другото не става. Разбийте ги докато се смесят идеално, без никакви бучки. След това направо в сместа изсипете добре охладената животинска сметана и продължете разбиването, докато сместа се сгъсти. 

Аз съм използвала силиконови формички за кексчета, но можете спокойно да направите цялото количество в един съд. Изсипвате част от сместа в съда, отгоре заливате с малиновия сироп и най-отгоре отново заливате с останалата смес. Прибирате във фризера за 2-3 часа.

Още по-хубаво става, ако на дъното на формата изсипете първо част от сиропа, а след това започнете да редувате пластовете - крем-сироп-крем. Когато се вади от формичката, сиропът се разтопява и като я обърнете, той се стича много вкусно по страните на сладоледа :)


А ето това се случва, докато правех опити за снимки :) Вика му се опит за саботаж :) 
Толкова сладка картинка - двете деца, въоръжени с лъжици стоят от двете страни на статива и готови за бой, на нисък старт. И докато правя поредните настройки, се случи това :) 

Ами това е от мен. Надявам се да опитате и да споделите, а аз ви пожелавам по-топли, слънчеви дни, които да развихрят вашето въображение по темата и ако имате желание, можете да споделите резултатите си на страницата на блога във Фейсбук.

26 коментара:

Kайти каза...

Идеален е :)) Когато ти каканижеш срещу купешките ми иде и аз да пригласям , бе то и аз купувам, но винаги когато мога да направя нещо домашно залагам на него.
А дали ще стане с българско крема сирене или извара(безсолна)? Малко ме притеснява зърнистата им структура...

Dani каза...

Вики, вълшебен е!
И аз ако бях наблизо, щеше да има снимка на още една ръка !
Правила съм с подсладено мляко, но ще добавя с удоволствие и крем сирене.
И аз нямам машина, но това не ми пречи да си правя сладолед!
Поздрави и хубав ден!

Unknown каза...

Изглежда страхотно! Ще се пробва :)
Подстрекателка.

Анонимен каза...

Изглежда невероятно! Аз имам машина и задължително ще го пробвам още утре.

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

От вчера, след като обяви във ФБ какво да чакаме днес, нямах търпение за рецептата :) Много вкусно звучи и снимките са страхотни (особено тази с малката нетърпелива ръчичка)! Записвам и с най-голямо удоволствие ще дам предимство на този домашен сладолед. Благодаря, че сподели!
Поздрави и приятна вечер!

Вики каза...

Много ви благодаря, мили момичета!
Анонимен, машина за сладолед не е нужна. Дори не знам как се работи с нея, затова не мога да дам никакви препоръки.
Слънчев ден, момичета!

Гуинет каза...

Провокира ме! Изглежда лесно и невероятно вкусно, а е и без желатин - перфектният десерт за лятото. Благодаря за рецептата! Поздрави!

Вики каза...

Гуинет, много си мила, благодаря ти, за мен си особен вдъхновител и едно от любимите ми местенца е при теб :)

Алби каза...

"докато сместа се сгъсти" ... с каква консистенция трябва да бъде накрая, защото говорите за крем. При мен си остана течна, а разбивах не малко време. И в следствие на което при заливането сиропа отиде на дъното :) Ще изчакам да се замрази да пробваме на вкус как е.

Вики каза...

Алби, отговорих на страничката, но ще отговоря и тук, за да могат и други хора да четат, ако пропуснат във фийда на страницата.
Животинската сметана е доста капризна, не е като растителната, която с поглед се сгъстява. Тя трябва да е много добре охладена, аз винаги гледам да е стояла поне денонощие в хладилника, преди да я използвам. В "Малки хитринки и тънкости", в "общи инструкции за сладкиши" съм дала малко повечко информация за нея.
Гъстотата на крема е като крем за торта, горе долу. Разбива се на бавни обороти и отнема малко повече време.
Все пак, не е драма, ако не се сгъсти, както се е случило при теб. Ако сиропът е изтекъл на дъното, просто следващият път го разбъркай леко, така ще стане на ивички, а не на пластове, но няма да стои като ледена висулка на дъното :)
Поздрави
Вики

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

обожавам домашните сладоледи!
Миналото лято правих различни видове,ще направя и този :))
поздрави и спорна седмица
хубав ден

Вики каза...

Благодаря miriams :)И аз обожавам домашен сладолед, надявам се скоро да споделя още нови идеи и рецепти :)
Вики

Габи каза...

Забъркан, опитан, излапан за отрицателно време :) Вики много вкусен се получи. Не бях правила с крема сирене, но като му сложих и от любимото сладко от боровинки стана страхотен :) Прегръдки!

Вики каза...

Благодаря ти, Габи :)
Прегръдки и на теб,
Вики

Djinjar каза...

Резултати:За три дни правих 2 пъти :) Тук в Англия след най студената от 60 години зима имаме истинско лято вече 2ра седмица :) тази рецепта е хит у дома.Благодаря Вики

Вики каза...

:)))) Радвам се, Дани! И честито лято! При нас също се бавят големите горещини, но все пак е топло :) Поздрави!

Unknown каза...

Изглежда много вкусно и със сигурност е така.
От къде да си намеря животинска сметана и каква марка ползвате за сладоледа?

Вики каза...

Оооо, със сигурност е вкусно :) Животинска сметана купувам или на Президент - в малки опаковки (тази е скъпа и купувам в краен случай). Иначе животинска е всяка сметана с масленост над 30% (пише го на опаковката) - такива са жълтите течни сметани на Била, на Кауфланд е една синя. В Била има и една синя с кравичка, която също е животинска. Ако пазарувате в Била, търсите на щанда с млечни продукти. Има друг щанд, на който са растителните - под надпис, продукти, имитиращи животински, с растителни мазнини.

Най-съм доволна от животинската сметана на руските магазини Березка.

Поздрави :)))

Unknown каза...

Много Благодаря за бързият отговор. Намерих сметаните в Кауфланд, но в бързината съм купила неподспадено кондензирано мляко от Кауфлад, тъй като в Била нямаха. Като закупя подсладеното кондензирано мляко и направя сладоледа ще споделя мнение ;)
Поздрави ;)

Вики каза...

Ще се радвам да споделиш мнение :)
Слънчев ден,
Вики

Unknown каза...

Очаквах да е вкусен, но той е божествено вкусен и истински. След като минах през толкова изпитания (купих неподсладено кондензирано мляко, счупи ми се миксера...) но накрая го има и е в камерата на хладилника и ни чака. ...но малка част от него другата е изядена. За лятото си имаме "Любим десерт".
Благодаря за хубавата рецепта.

Анонимен каза...

Може ли да се ползва маскарпоне???

Анонимен каза...

И още един въпрос-по колко грама са крема сиренето и кондензираното мляко??

Вики каза...

Иванка, благодаря ти за милите думи! Пожелавам ти при следващите приготвяния да няма никакви перипетии :)))
Анонимен, крема сиренето е стандартна опаковка, ако не се лъжа е 175 гр., а кондензираното мляко се продава в кутийки, мисля 275 гр. Тук е само в една единствена разфасовка подсладеното мляко.
Поздрави,
Вики

Вики каза...

И, да, можете да ползвате маскарпоне, но ще стане по-тежко.
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Благодаря за отговора.Приятен ден :)

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena