Наближава един от най-красивите празници - празникът на любовта. И въпреки че съм доста против да има един ден, в който любовта да е на почит, защото смятам, че тя трябва да е на пиедестал ежеминутно, ежечасно, ежедневно, ежемесечно и ежегодно, реших, че няма да е лошо да създам десерт, който да посветя на наближаващия св. Валентин. В крайна сметка, не е пък чак толкова лошо да има ден, в който любовта живее навсякъде - от кичозните червени сърца по сергиите, до безмълвните изрази на обич в погледа на човека до теб.
Идеята за този десерт зрее отдавна, по-скоро бях сигурна само във формата, в която искам да го направя, а съдържанието беше хрумка в движение:
Идеята за този десерт зрее отдавна, по-скоро бях сигурна само във формата, в която искам да го направя, а съдържанието беше хрумка в движение:
Фина трюфелова обвивка, пълна с мус от бял шоколад, а в центъра - в центъра, сърце от сладко от ягоди и пияни вишни.
Тук е моментът да кажа, че да изкарам тази форма ме докара до часове суетене и фръцкане около хладилника, фризера, жонглиране с половинки, на които шоколадът не се отлепя като хората, разтичащ се мус и пр. За да мога да измъкна двете половинки сравнително цели, трябваше да замразя формите, затова горещо препоръчвам - като го правите, а аз съм сигурна, че ще го направите :), сервирайте в красиво декорирана чашка - ще ви обясня как по-надолу в публикацията.
Аз съм огромен почитател на преплитането на текстури и вкусове - от плътния горчив ганаш, през финия, приличащ на морска пяна мус с бял шоколад, до плътната - леко кисело нотка на ягодов бонбон. Сами по себе си и отделно всички тези съставки са вкусни, но събрани заедно - О! Те са чиста наслада и карат сетивата ти да се настроят на вълна "Искам още!"
За да започнете приготовлението, имате нужда от малко предварителна подготовка - да приготвите ганаш, който да изстине, както и основата за белия мус. Описвам етапите по ред на приготвяне :)
Ганаш
Ганашът е всеизвестен, едва ли някой не е чувал за него. Това е кремът, който има толкова много приложения в сладкарството, че едва ли има какво да го бие - от топящи се в устата трюфели, през умопомрачителна шоколадова заливка (пример за таква можете да видите тук), до пълнеж за торта и средство, успешно заменящо масления крем за измазване под фондан.
200 гр. черен шоколад
200 гр. сметана
Кипвате сметаната, махате от огъня, натрошавате шоколада и бъркате, докато получите хомогенна, лъскава смес.
Това е, просто това. Можете да му сложите всякакви аромати - мента, джинджифил, бейлис, ликьор или каквото пожелаете.
Тайната е в състоянието на втечненост, за да може да се използва в различните му предназначения. Тук трябваше да се е сгътил достатъчно, че да се разлива добре във формите, но не толкова течен, че да не може да уплътни навсякъде.
Бял шоколадов мус
200 гр. бял шоколад
150 мл. прясно мляко
40 гр. масло
40 гр. масло
3 жълтъка
3 белтъка
1 с. л. ванилов екстракт или семенцата на шушулка ванилия
30 гр. захар
10 мл. вода
Белтъците и жълтъците трябва да са на стайна температура.
Разбърквате жълтъците леко и добавявяте прясното мляко и ванилията. Варите на среден котлон при непрекъснато бъркане, докато сместа леко се сгъсти. Сваляте от котлона, натрошавате шоколада в него, добавяте маслото, разбърквате добре и оставяте да се охлади. Студеното време много помага, но бъркайте често, за да махнете досадната коричка, която неминуемо се образува...
Когато бялата смес изстине, тогава и само тогава, започвате подготовката на белтъците:
кипвате водата със захарта и оставяте да ври, докато течността се сгъсти и кипенето се успокои. Тогава, при висока скорост на миксера, започвате да добавяте към белтъците, като не спирате да биете, докато получите пухкав сняг от белтъци.
Прибавяте внимателно и леко белтъците към жълтъчено-шоколадовата част, като бъркате отдолу нагоре, за да не спадне сместа и да остане пухкавичка, както отива на всеки уважаващ себе си мус.
Когато бялата смес изстине, тогава и само тогава, започвате подготовката на белтъците:
кипвате водата със захарта и оставяте да ври, докато течността се сгъсти и кипенето се успокои. Тогава, при висока скорост на миксера, започвате да добавяте към белтъците, като не спирате да биете, докато получите пухкав сняг от белтъци.
Прибавяте внимателно и леко белтъците към жълтъчено-шоколадовата част, като бъркате отдолу нагоре, за да не спадне сместа и да остане пухкавичка, както отива на всеки уважаващ себе си мус.
Сърцевина от сладко
100 гр. ягоди (при мен са замразени)
50 гр. пияни вишни (замразени, останали ми от една вишновка, която правих)
20-30 гр. захар
20 мл. вода
5 гр. желатин
1 с.л. студена вода
Не е фатално ако нямате точно тези плодове - всичко червено е добре дошло :) Само ако са малини или къпини - прецедете сладкото преди да сложите желатина, защото на никкой не му е приятно да чопли семки от зъбите си, наслаждавайки се на десерта :)
Кипнете плодовете, захарта и водата и оставете да поври, докато се сгъстят и придобият вид на сладко :) После прехвърлете в блендер и пасирайте до фино пюре. Прибавете набъбналия и разтопен на водна баня желатин и разлейте във форми за бонбони. Ако нямате - разстелете на плоска повърхност, оставете да се желира напълно и изрежете с формички за сладки.
Трябва да отбележа, че аз бутнах формичката във фризера, защото не ми се чакаше много време докато се желира до край, затова и на вас така препоръчвам :)
Какво да направите, че да не си скъсате нервите като мен :)
Признавам, че от чиста суета за презентацията се подложих на това представяне :) Вие използвайте красиви чашки. Облейте страните и дъното им с ганаш и оставете в хладилника да стегне. Запълнете до половината с бял шоколадов мус, боцнете вътре един ягодов "бонбон" и допълнете с мус.
Приберете в хладилника да стегне хубаво.
Отгоре нарисувайте с ганаш едно мило сърчице и най-вече - поднесете с най-чистото чувство на света на човека, който най-много цените.
А на вас пожелавам много обич, не само в събота, а във всяка една секунда!
8 коментара:
Прекрасен десерт! И аз ти оставям сърцето си, мила моя!
Разсмиваш и възхищаваш ме както винаги :)
Нежен десерт..., точно колкото е нежна любовта! Истински разкош, Вики! Ще опитам.
Повече от прекрасен десерт -
много фин, оригинален и елегантно поднесен!
Комплименти за теб и прекрасни мигове с любимия човек до теб!
Благодаря ви, дами!
Вики,понякога заради пустата презентация какво си причиняваме,а?!
Но пък е толкова ефектно,и със сигурност се топи на небцето,поздравления!
Вълнуващ празник пожелавам!
Тази чинийка е за мен,нали ?!
Приказно е!
Прегръдки
Роси, Мария, благодаря ви от сърце!
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!