понеделник, 5 март 2012 г.

Лимонова Шарлота с домашни бишкоти

Идеята за този  сладкиш ми хрумна от този пай, но реших този път лимоновият крем да има консистенцията на мус и да е малко по-обогатен, приготвен по различна технология. Ще видите как от едни и същи продукти можете да импровизирате и в зависимост от използваната технология, да създадете съвсем нов десерт.
В тази публикация ще ви разкажа няколко неща - как да си направим домашни бишкоти и как да обработим сурови яйца за приложение в сладкарски крем. Отсега предварително се извинявам за не особено добрата визия на десерта, но в бележки под рецептата ще спомена къде ми беше грешката и какво бих направила при следващото му приготвяне.


Продукти за бишкотите (около 24-25 броя)
 5 яйца
190 гр. захар
200 гр. брашно
ванилия
пудра захар за поръсване

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме първо жълтъците на пухкав и гъст крем с 50 гр. захар. След това разбиваме белтъците на пухкав сняг с останалата захар (120 гр.). Смесваме внимателно двете яйчни смеси като прибавяме жълтъчната на части към белтъчната смес. Разбъркването е отдолу нагоре, за да не спада въздухът. След това на части се добавя пресятото с ванилията брашно. Сместа спада, но трябва да е подходяща за шприцоване и да не се излива. Върху хартия за печене се шрицоват ивици дълги около 7-8 см., като упражнявате съвсем лек натиск в началото и края на бишкотата, за да се получат тези по-плътни извивки в краищата. Поръсват се с пудра захар и се слагат веднага в умерено загрята фурна (180 градуса) и се пекат около 15 минути до зачервяване. По време на печенето тестото леко се надига. След като ги извадите от фурната, издърпайте хартията от тавата, за да прекратите готвенето.

Продукти за лимоновия мус
2 големи лимона
3 яйца
чаша вода
чаша захар
3 с.л. царевично нишесте
2 с.л. брашно
щипка индийско орехче
2 желатина
За захарен сироп:
100 гр. захар
вода, колкото леко да я покрие

Приготвяне

Кипваме заедно сокът от лимоните, фино настърганата кора на единия от тях, захарта и водата. Отделно смесваме нишестето и брашното и размиваме с хладка вода. Прибавяме малко от горещия лимонов сок, за да изравним температурите, връщаме всичко в тенджерката,.добавяме индийското орехче (по желание) и при непрекъснато бъркане оставяме да се сгъсти. Нишестето може да се замести изцяло с брашно, но аз лично не обичам толкова силен вкус на брашно. Оставяме кремът да се охлади, като периодично разбъркваме.
Отделно кипваме захарта и водата за сироп и оставяме да се сгъсти. Проверяваме гъстотата така - течността трябва да се плъзга по стените на съда, но не и да е прекалено гъста, за да не падне на дъното при обработка на яйцата.
В отделен съд слагаме яйцата и когато сиропът е готов, започваме да разбиваме на най-силната степен и да добавяме сиропа на тънка струйка. По този начин кипящият захарен сироп обработва яйцата, за да не са сурови, като запазва пухкавостта и обема им. Яйцата се бият на висока степен докато се сгъстят и охладят - някъде поне 8-10 минути.
Внимателно смесваме лимоновият крем и разбитите яйца, прибавяме разтворения желатин и охлаждаме.

Сглобяване
Нареждаме в ринг за торта странично бишкоти, като изрязваме леко крайчетата, за да са по-стабилни. Леко ги намазваме с прясно мляко. Като наредим кръга, правим и една основа от бишкоти, която леко сиропираме - захарен сироп или прясно мляко. Изливаме половината крем, подреждаме бишкоти и добавяме останалия крем.

Бележки
Това са ми поуките от този сладкиш:
- бих сложила повече лимон следващият път, за да се усеща по-силно;
- изчаках твърде много лимоновият мус да стегне с желатина и затова беше трудно да се изглади отгоре. Не е фатално, ако имате време за някаква декорация, примерно с лимонови резенки, целувки или нещо друго. По-неприятното е, че след като беше стегнал повече, не успя да напои добре бишкотите и те стояха леко сухи.

4 коментара:

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

Чудесно звучи, обичам този лимонов крем!И аз съм го правила с целувката, но с бишкотите сигурно също е много хубаво!Поздрави!

Вики каза...

Благодаря ви :) Установих, че когато човек експериментира в техниката, дори и да има малко продукти под ръка, може да направи много интересни неща. Взимам си бележка следващият път да напоя повечко бишкотите :)

Анонимен каза...

много исках да си направя домашни бишкоти и попаднах на тази тук. Станаха невероятни ,много благодаря за чудесната рецепта.:)

Вики каза...

Благодаря ви за обратната връзка!
Слънчев ден,
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena