вторник, 4 декември 2012 г.

Тройно-шоколадови кейк попс Angry birds

Тези кейк попс всъщност вървят с тортата Angry birds, но леко ги бях позабравила, а и са си със своя рецепта, така че си заслужават своя собствена публикация. Общо станаха 30 бройки, доста големи, но не съм снимала накуп, ама да си кажа, да не решите, че само с 6 бройки ще се хваля:)


Мислех, че тази кейк поп мания ще ме отмине, но ето, че не стана така, а да си призная и доста се заразих, защото предполага страхотни идеи, а и не са чак толкова сложни за изпълнение - няма нужда от рингове, специални разни приспособления, а само малки дървени шишчета и една вкусна рецепта. В интерес на истината, си мислех, че няма да ми харесат като вкус, но лично аз доста злоупотребих с тях :)

За основата:

3 големи яйца
1/2 ч.ч. пудра захар (може и кристална)
1/3 ч.ч. олио
250 гр. черен шоколад
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч. л. бакпулвер

Разбих яйцата със захарта на пухкав крем и добавих мазнината, като не спирам да разбивам, но на бавни обороти. Добавих разтопения черене шоколад без да прекъсвам биенето, за да не се утаи на дъното. Добавяме по малко от пресятото с бакпулвер брашно и прясното мляко, като ги редуваме. Не е задължително да използваме цялото брашно, а колкото да се получи едно сравнително гъсто тесто. Съвсем умишлено съм търсила блата да стане по-сух и пръхкав, за да е по-лесно да се направи на трохи, затова съм разбивала брашното с миксера, а не на ръка.

Печем на 170 градуса докато клечка, забодена в центъра, излезне суха. Оставяме да се охлади и най-добре една нощ да постои на въздух, за да изпръхне още повече.

За крема:

1 филаделфия (на стайна температура)
2 шепи бял шоколад
2-3 с.л. пудра захар
75 гр. меко масло

Разбиваме филаделфията, маслото и захарта докато получим гладък крем и прибавяме разтопения бял шоколад, като бъркаме непрекъснато. 

За заливката

150-200 гр. млечен шоколад
1-2 с.л олио

Разтапяме шоколада на водна баня и добавяме мазнината. Бъркаме докато се смесят добре. 
Заливката се приготвя след като попсовете са охладени и готови за потапяне. Много е важно да уцелите гъстотата на заливката, за да може хем да направи гладка повърхност, хем да не се разтича надолу, затова прибавяйте по малко мазнината докато гъстотата ви хареса.

Половината от основата натрошаваме на фини трохи, без едри частици в нея. Започваме да добавяме от крема, като внимаваме да не прекалим. Тестото трябва да стане пластично, да задържа формата си. Оформяме топчета с големина по желание. Желателно е ръцете да се мият и подсушават веднага при повече замърсяване с тестото, защото трохичките, които остават по ръцете, пречат на доброто оформяне на топчетата. Оформените топчета престояват в хладилник поне половин час, за да се стегнат добре. Най-добре час и повече. 

Топчето се прикрепя към шишчето откъм тъпата му страна, като самото шишче се топва в малко шоколад, за да "залепне" за топчето, без то да пропада надолу. Готовият поп се потапя в шоколада с леко въртеливи движения и след това въртенето продължава, докато се отече ненужния шоколад. Оставят се в хладилника да стегнат поне за час.

Ако претоплите шоколада, вероятно е да избият кафеникави петна по повърхността при охлаждането - не е красиво, но не прави неядлив кейк-попа - какаовото масло е избило на повърхността на шоколада, превейки този "мраморен ефект"

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena