вторник, 20 декември 2011 г.

Родопски сърми с кълцано месо

Дойде ли зимата, поне веднъж правя такива сърми. Рецептата е от дядото на съпруга ми - кореняк родопчанин, с голяма душа. От него научих доста интересни регионални ястия, които рано или късно ще споделя тук.
Още от сега казвам, ако спазвате диета, моля пропуснете рецептата :)

Продукти:
1 кисела зелка
300-400 гр. свинско месо - шарено (врат или плешка)
1 ч.ч. ориз
1 голяма глава лук
сол, черен пипер, много джожден, червен пипер
1 кафена чашка олио

Приготвяне
Нарязваме лука на ситно. Запържваме го в малко мазнина и добавяме ситно нарязаното месо. подправяме на вкус със сол и черен пипер и оставяме да се задуши. Отделно в купа разбъркваме ориза - почистен и измит, подправките и олиото. Към него прибавяме задушените лук и месо и объркваме добре.
Зелката се разделя на листа, като се махат задължително твърдите жили. Тези сърми имат две тайни - тънкия зелев лист и джоджена. Признавам си, че бях изненадана от комбинацията на зеле и джоджен (гьозум по родопски), но още по-изненадана бях като го опитах. Във всеки лист се слага от плънката и се завива стегната сърма.
Готовите сърми се подреждат в тенджера, на дъното на която сме поставили чиния. Още по-добре е, ако се наредят кокали от ребърца или гърди например. Отгоре отново се захлупва с чиния. Долива се с леко подсолена вода, сока, който е пуснала зелката или с месен бульон. Течността трябва да покрива сърмите. Слага се на котлона и се оставя да кипне. Щом кипне, котлонът се намалява на 2, тенджерата се похлупва с капак и се оставя да къкри поне 2 часа.

1 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena